Hétfőn este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében Európa őshonos nemzeti közösségeinek, különösképpen a székelyföldi magyarságnak a jogairól, illetve jogfosztottságáról, a megmaradás és jövőépítés lehetőségeiről beszélgetett Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő meghívottjaival, Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval és Kalmár Ferenc miniszteri biztossal, majd válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

Egyértelmű következtetésként fogalmazódott meg, hogy a székelyeket is megilleti az önrendelkezés joga, a területi autonómiára pedig Európában számos példa van, tehát csak olyant kérünk, ami már létezik az öreg kontinensen. Az is elhangzott, az utóbbi időben visszalépés történt a kisebbségvédelem terén, és bár kemény munka kell hozzá, de tenni kell azért, hogy az uniós intézmények ne csak a bevándorlókkal vagy a szexuális kisebbségekkel foglalkozzanak, hanem az Európa lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek jogaival is.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó kitért a kisebbségek önrendelkezésének európai példáira és a népszámlálás eredményeire. Beszélt arról, hogy Magyarország államalkotó tényezőként ismeri el a nemzeti és etnikai kisebbségeket, de a szomszédos államok közül csak Szerbiában és Szlovéniában ismerik el államalkotó tényezőként az ott élő magyarokat. Az előadást követően a népszámlálásról és a kisebbségi gyakorlatról kérdeztem Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót.

Kalmár Ferenc miniszteri biztos 2010-től négy éven át képviselte Magyarországot az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében. Ott kifejtett tevékenységének egyik kiemelkedő pillanata a Kalmár-jelentés beterjesztése, amelynek címe A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában. A jelentésnek köszönhetően hoztak határozatot arról, hogy középpontba kell állítani a hagyományos nemzeti kisebbségek szempontjából kiemelkedően fontos és védendő jogokat. Milyen esélyt lát az európai kisebbségi keretegyezmény bővítésére, előírásainak betartására nem csak Romániában, hanem egész Európában.