A védelmi minisztérium megkezdte a légvédelmi óvóhelyek építését az ukrán határon található, Duna-parti Plauru községben tegnap, ahol múlt héten feltehetően az orosz hadsereg által használt, lezuhant drónok darabjait találták meg.

Az országos vészhelyzeti bizottság múlt csütörtökön fogadott el határozatot polgári védelemi létesítmények kialakításáról az orosz-ukrán konfliktusövezet közvetlen közelében. A hatóság arról is döntött, hogy a katasztrófavédelem a mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmezteti a lakosságot ha fennáll a veszélye, hogy háborúban álló felek által használt harci eszközök egyes alkatrészei román területre zuhannak.

Az első ilyen jellegű RO-ALERT üzenetet ma reggel 8 Tulcea megyei település lakosainak küldték el, az üzenetben nyugalomra szólították fel az embereket, ugyanakkor arra buzdították őket, hogy keressenek menedéket a pincékben vagy óvóhelyeken, illetve ha erre nincs lehetőségük, akkor maradjanak a lakásaikban, de távol az ablakoktól és külső falaktól. Az üzenet szerint körülbelül 90 percig állhat fenn a harci eszközdarabok román területre zuhanásának veszélye. Az óvóhelyeket katonák építik, előregyártott betonelemekből.