Az oktatási minisztérium által közzétett információk szerint a szeptemberi és októberi ösztöndíjakat, csak két hónap múlva, november 15-én fizetik ki – de jó hír az, hogy az ösztöndíjak odaítélésének keretmódszertanát jóváhagyták.

Ennek értelmében minden osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka jogosult érdemösztöndíjra, ha viszont egy osztályban ennél többen elérték a 9,50-es tanulmányi átlagot, az ösztöndíjra jogosultak köre bővíthető, és mindannyian megkaphatják a juttatást.

Az ötödikesek az első két tanulmányi modulban elért jegyeik alapján kapnak érdemösztöndíjat. A kilencedik osztályos tanulók esetében a felvételi jegyet veszik figyelembe.

A minisztérium közleménye szerint az érdemösztöndíj az iskolai tanulmányi versenyek megyei szakaszainak első, második vagy harmadik helyezéséért is jár, valamint a nemzetközi versenyekre készülők szűkített keretének tagjai is megkapják. Az érdemösztöndíj összege az eddigi havi 200 lejről havi 450 lejre emelkedett. Szociális ösztöndíjat az egyszülős családban nevelkedő diákok kapnak, az egy főre eső átlagjövedelemtől függetlenül. A szociális ösztöndíj havonta 300 lej.

Darvas Enikő/SRR