A mai részből kiderül, hogy milyen eszközökkel dolgoznak azok, akik a különféle cikkeket, könyveket, reklámszövegeket javítják. Napirenden vannak a helyesírási szabályokkal, de azt nem állíthatom, hogy mindegyiket kívülről tudják. Ennek ellenére sokan azt hiszik, hogy a helyesírás őrének is nevezett korrektor minden egyes, neki feltett kérdésre egyből képes válaszolni… bizony még azoknak a szakembereknek is segítségre van szükségük, akik huszonvalahány éve igyekeznek nyomdakésszé varázsolni a szövegeket. Számos könyv, illetve internetes forrás áll a rendelkezésükre, most ezek közül sorolok fel néhányat, a lista pedig Önöknek is segíthet.

Az egyik, szinte naponta használt kiadvány A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása. Nyolc éve, 2015 szeptemberében jelent meg az Akadémiai Kiadó gondozásában, de nem hatástalanította rögtön az elődjét, mivel a 11. kiadást még egy évig lehetett használni. Jelenleg kizárólag az új szabályzat érvényes, még akkor is, ha sokan tiltakoznak néhány változtatás ellen. Például nem értik, hogy miért lehet magyarosan leírni az e-mail és a selfie szavakat. Természetesen ez csak két példa a megváltozott helyesírású szavak jegyzékéből, amelyet a kiadvány utolsó lapjain találhat meg az érdeklődő.

Ugyancsak hasznos eszköz a 2017-ben megjelent Magyar helyesírási szótár, amelyben jóval több szóval és szakkifejezéssel találkozhatunk, mint A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában, viszont nincs benne a szabályzat.

Egy másik gyakran forgatott könyv a Magyar értelmező kéziszótár, amelynek új kiadása 2021-ben készült el a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében az Akadémiai Kiadó Szótárszerkesztőségének közreműködésével. A magyar nyelv egyetlen akadémiai szintű referenciaműveként emlegetett ezerötszáznyolc oldalas kiadvány mindenkinek szóló, könnyen kezelhető, átfogó kézikönyv. 

Még nem is említettem a Magyar nyelv kézikönyvtára című tízrészes sorozat első kötetét, amely a Helyesírás címet kapta. Ezt 2004-ben adta ki az Osiris Kiadó az 1984-es szabályzat alapján. Olyan kérdésekkel is foglalkozik, amelyekre addig csak nyelvtudományi szaklapokban vagy egyéni tanácsadás során lehetett választ kapni.

Természetesen a könyveken kívül még a világhálón is lehet keresgélni. Az egyik legnépszerűbb a Magyar Tudományos Akadémia helyesiras.mta.hu internetes oldala, amelynek segítségével megnézhetjük, mikor kell egybe- vagy különírni a szavakat, ábécébe rendezhetjük a névlistát, illetve a dátumok, számok helyesírásánál is hasznosíthatjuk. Sőt a legújabb helyesírási szabályzatot is megtaláljuk ott, de a szótári részt nem tették közzé a honlap ötletgazdái.

Szintén hasznos a szinonimaszotar.hu oldal, főként azoknak, akik rokon értelmű szavakkal szeretnék színesíteni a szövegeiket. Nem hagyhatom ki a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda által létrehozott e-nyelv.hu oldalt, ahol eddig több mint harmincötezer kérdésre adtak választ a tanácsadók.