Európában 38 súlyos égési sérüléseket elszenvedett személyek kezelésére alkalmas központ működik, ezek közül egy sem található Romániában. Az euroburn.org szakportál információi szerint a Benelux-államok alkotják a messze legjobban ellátott térséget. A hét központból öt Belgiumban, kettő pedig Hollandiában található.

2021 óta hét új égési sérülteket ellátó központ létesült a kontinensen. A 38 központ zöme a fejlett nyugati országokban található. Kelet-Európában – Románia mellett – Bulgária, Ciprus, Málta, Magyarország és a balti államok sem rendelkeznek a súlyos égési sérültek ellátására szakosodott egységgel. A Romániához legközelebb eső égési központ Tesszalonikiban és Pozsonyban található.

Egy égési központnak rendelkeznie kell egy speciálisan felszerelt műtővel, legalább 5, súlyos égési sérültek számára kialakított ággyal, illetve kapcsolatban kell állnia egy bőrbankkal.

Romániában nem létezik ilyen központ, annak ellenére, hogy a 2015-ös Colectiv-tragédiát követően az egészségügyi minisztérium vállalta, hogy felépít egy égési sérültek kezelésére szakosodott kórházat.