Görögországban az Athosz-hegy egyfajta külön ortodox köztársaságként működik, amelynek saját szigorú klerikális törvényei vannak. Így például nő nem teheti a lábát a félszigetre, amelyen 20 kolostor van és papok illetve szerzetesek lakják. A világi alkalmazottak – ők is mind férfiak – külön épületben laknak és nem vegyülhetnek az egyházi személyek társaságába. Athoszt az ortodoxok szent hegynek tartják, ahol a szerzetesek aszkétai életet élnek, idejüket egyházi szertartásokkal és meditációval töltik.

Mindezek ismeretében azt a meglepő hírt közölte a Digi 24, hogy egy pap az Athosz-hegyen vadászpuskával meglőtt és súlyosan megsebesített egy román munkást, aki egy kolostor felújítási munkálatain dolgozott. A sérült munkás szerint a pap nem őt, hanem egy macskát akart lelőni, mert az állat – amelyik csakis kandur lehetett, hiszen a nőneműek behozatalának tilalma az állatokra is vonatkozik – felbosszantotta Isten szolgáját. A macska azonban fürgébb volt mint a pópa és a sörétek a közelben dolgozó alkalmazott lábait érték akit kórházba kellett szállítani és elképzelhető, hogy jobb lábát amputálni kell. Megjegyzendő, hogy az etnikai konfliktus mint indíték kizárható, ugyanis a macskavadász pap is román volt, akárcsak áldozata.

Felvetődik azonban néhány kérdés. A krisztusi szeretet hirdetői és gyakorlói, akiknek a szelídség, hogy úgy mondjam szolgálati kötelessége, miért tartanak vadászpuskát? Mire és milyen megfontolásból vadászgatnak a szent hegyen?

További kérdés, hogy mégis mit követhetett el az a macska, akit a pópa halállal kívánt büntetni? A Szentírás tanulmányozásában elmerülő papnak nem tűnt fel, hogy a Biblia szerint a teremtés ötödik és hatodik napján Isten megteremtette az állatokat, vagyis ők is Isten teremtményei? Mi több, az állatok feletti uralom jogát Isten az embernek adta (Mózes 1 könyve 28-ik rész) de tulajdonjogát magának tartotta fenn (Zsoltárok 50,10). Mi több, amikor Isten haragja kiáradt, akkor Noénak megparancsolta, hogy az állatokat is vigye fel a bárkába, vagyis meg kívánta menteni az egyes fajokat. A Noéval kötött szövetségét tehát Isten az állatokra is kiterjesztette. Ha pedig így történt, akkor egy pap milyen jogon ragad fegyvert egy macskára, amelyiknek a rendeltetése az, hogy a többi állattal együtt Istent dicsőitse – tudjuk meg Ézsaiás próféta könyvéből. A Biblia egyébként több helyen kinyílvánítja – példaként a Zsoltárokat, Mózes könyveit, Jób könyvét, a Korintusbeliekhez írott első levelet, a Timóteushoz írt első levelet említhetném, hogy az állatok részesei Isten gondviselő szeretetének és jogvédelmének az emberek gonoszságával szemben.

Az Athosz-hegy macskavadásza azonban nemcsak az isteni, de a világi törvények ellen is vétett. A fegyverhasználatnak ugyanis mindenütt a világon nagyon pontos szabályai vannak, ezek egyike pedig az, hogy tilos a lőfegyverhasználat abban az esetben, ha azzal a célzott(ak)on kívül mások életét vagy testi épségét veszélyeztethetik.

Az Athosz-hegy Görögországon belül egy olyan enklávé, amelynek saját jogi szabályozása van, mondhatni amolyan állam az államban. A félsziget irányítását ellátó Szerzetesi Tanácsnak, illetve a régió politikai képviseletéért felelős görög külügyminisztériumnak a történtek után meg kellene fontolnia a felelőtlenül macskára lövöldöző és embert eltaláló pap világi felelősségrevonásának kezdeményezését, bármilyen jogi problémát jelentsen is ez.