A hatékonyabb környezetvédelem érdekében a francia kormány októbertől 6 és 25 euró közötti összeggel járul hozzá a ruházati termékek javíttatásához, hogy a vásárlók kevesebb terméket dobjanak ki, és ezzel csökkenjen a hulladék mennyisége.

Az ún. „javítási bónuszt” abból a 154 millió eurós alapból fogják fedezni, amit a kormány a következő öt évre tett félre erre a célra – mondta el Bérangere Couillard, környezetvédelmi államtitkár, aki egy párizsi divatközpontban tett látogatásán jelentette be a kezdeményezést. Egyúttal csatlakozásra kérte fel a ruhajavító és cipészműhelyeket.

A ruhafrissítő kezdeményezéssel nem csak a régebbi ruházat javíttatásai és használatát akarják ösztönözni a lakosságot, hanem arra is, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat.

A francia kormány tavaly év végén fogott bele az ágazatok közül az egyik legnagyobb környzeteszennyezőnek tartott ruházati ipar reformjába. A becslések szerint Franciaországban évente mintegy 700 ezer tonna ruházati terméket dobnak ki, ennek kétharmada a szeméttelepekre kerül.