Az észak-koreai állami hírügynökség ma megerősítette, hogy Phenjan tegnap sikeresen felbocsátott egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), az indításon Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is részt vett.

A rakéta több mint 6600 kilométeres magasságba emelkedett, és mintegy 1000 kilométert tett meg, mielőtt – az előzetes terveknek megfelelően – a Japán-tengerbe csapódott volna – tájékoztatott a KCNA. Elemzők szerint ez a típus képes elérni az Egyesült Államokat is.

A hírügynökség egyúttal emlékeztetett rá, hogy a felbocsátásra „súlyos biztonsági válság közepette” került sor, és ismét azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy provokálja Phenjant. Egyúttal idézte Kim Dzsong Unt is, aki figyelmeztetett: erőteljesebb katonai lépésekre is sor kerülhet, ha az Egyesült Államok és régiós szövetségese, Dél-Korea „nem ismeri be vereségét és nem hagy fel barátságtalan politikájával”.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.