Egyszeri tíz dollár (45 lej 71 bani) turistaadó megfizetésére kötelezik a Bali szigetére látogató külföldi turistákat január elsejétől az indonéz hatóságok – derül ki mai közleményükből. A beszedett díjat a sziget természetvédelmi kincseinek és kulturális javainak megóvására fordítják – mutattak rá. A turistaadó megfizetése alól az indonéz turisták mentesülnek.

Az adót a repterekre és a kikötőkbe érkezve a helyszínen, elektronikus módon lehet majd befizetni, a nyugtát minden látogató köteles megőrizni a szigetről való távozásig – hívták fel a figyelmet. „Az intézkedéssel a külföldi látogatók tudatosságát és felelősségét akarjuk erősíteni, így maguk a turisták is részt vehetnek a környezet és kultúrális javak megóvásában” – magyarázta el a szabály egyik fő célját Putu Astawa, az Idegenforgalmi Hivatal vezetője.

A tengerpartjairól, templomairól, vízeséseiről és éjszakai életéről ismert, 4,2 millió lakosú Bali 2019-ben, a járvány előtti évben 6,2 millió külföldi látogatót vonzott, míg tavaly mintegy 2 millió turista kereste fel az „istenek szigetét”.