Megható pillanatokat élhettünk át a II. barcasági és királyföldi csángó-magyarok zarándoklatán. A Reményik Sándor-díj átadása előtt, Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök színpadra szólította a fiatal úszócsodát, a paralimpikon Zelenák Dávidot azzal, hogy felkérje ő adja át a díjat Tamás Sándor Kovászna megye elnökének. Dávid öröme óriási volt, de igazán akkor vált határtalanná, amikor kiderült, nemcsak díjat adhat át, hanem díjat is vehet át. A fiatal sportoló nemcsak azzal érdemelte ki az elismerést, hogy nemrég a berlini Speciális Olimpia ezüstérmese lett, hanem azért is mert igazi példakép.

„Dávid lénye a bizonyosság arra, hogy az embernek mindig szeretnie kell, helyretesz bennünket, épeket, megmutatja, hogy mi a feltétel nélküliség, mi az önzetlenség” – mondta egy alkalommal édesapja, Zelenák József sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus esperes.

Dávid élete az úszás, közel százszor állt már a dobogón, világversenyeken is. A siker mögött pedig nem csupán tehetsége áll. Kitartó kemény munkával érte el, hogy ma Európa egyik legjobb paralimpikonja.

A sepsiszentgyyörgyi Bartimeus Játszóház, később az Irgalmas Samaritánus Keresztyén Egyesület képviseletében állt a rajtkockára 2016-tól a magyarországi speciális olimpiai szövetségnek tagja lett a budapesti Csalogány Diáksport Egyesület leigazolt versenyzőjeként, majd a Down-szindrómások bukaresti úszószövetségének sportolója is, emellett 2020-ban a romániai paralimpiai szövetség szerződtette.

Románia első három világbajnok érmét szerezte meg a hazai Down-szindrómás úszósport számára. Gyors-, mell- és pillangóúszásban a legeredményesebb, de hát- és vegyes úszásban is ért el előkelő helyezéseket.

Mindezek felett Dávidtól tanulni is lehet. Adorjáni püspök egy ízben elmesélte, hogy amikor azt kutatta, mi is az igazi bizalom, Dávid segített megérteni azt. „Tengerparti nyaraláson voltunk. Egy nap kihajóztunk úsztunk a nyílt vízben. Dávid a hajóról nézett minket. Mondtam, jöjjön ő is, riadtan jelezte, ő nem tud úszni. Mondtam, hogy kapaszkodjon belém, ő szorosan átölelte a nyakamat, éreztem, hogy nem fél. Megértettem, ezt jelenti a feltétlen bizalom. Ilyen bizalmat vár el Isten is, tőlünk emberektől” – mondta a püspök.

De türelmet, kitartást, és szeretetet tanulhatunk Dávidtól, mondja édesapja, aki elismeri, mindazt amit ő lelkészként ugyan hirdet, de nem mindig sikerül tisztán megélnie. Dávidban ellenben első helyen van a feltétlen és önzetlen szeretet, sokszor a harag helyett, a csalódottság helyett, a fájdalom helyett.

A teljes lénye azt sugározza, hogy az embernek mindig szeretnie kell.