Németország támogatja, hogy Románia még az idén teljes jogú tagként csatlakozzon a schengeni övezethez – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár tegnap Berlinben Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. A német politikus Németország fontos és megbízható partnerének, szövetségesének, valamint jó barátjának nevezte Romániát. Scholz szerint Románia minden feltételt teljesített és nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az állandó belső határellenőrzés nélküli európai övezet tagja lehessen.

Marcel Ciolacu az osztrák és a holland kormány elutasító álláspontjára utalva kiemelte, hogy fel kell oldani a román és a bolgár schengeni csatlakozási folyamat „indokolatlan blokádját”, és kifejezte reményét, hogy a csatlakozást ugyancsak támogató Spanyolország erőfeszítései sikerre vezetnek. A román kormányfő arról is beszélt, hogy Németország Románia első számú kereskedelmi partnere, de az együttműködést még tovább lehet bővíteni, a többi között a háború utáni ukrajnai újjáépítésében. Ciolacu szerint Románia a fekvése és az erőforrásai révén az energiaellátásban is fontos regionális központtá válhat, ami számos más terület, köztük a védelmi ipar, a mezőgazdaság és az építőipar mellett ugyancsak nagy lehetőségeket kínál a német vállalkozásoknak. A román kormányfő hangsúlyozta, hogy kitartóan támogatni kell az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnát, és minél hamarabb meg kell kezdeni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Olaf Scholz Ukrajna támogatásáról szólva rámutatott: hazája már 17 milliárd euró értékben nyújtott humanitárius, pénzügyi és katonai támogatást Kijevnek, amivel a második helyen áll, rögtön az Egyesült Államok után. A német kancellár szerint köszönet jár Romániának, amiért „példamutatóan” vesz részt a NATO keleti szárnyának megerősítésében, határozottan reagál a szomszédos Ukrajna elleni orosz támadásra, szolidaritást vállal Moldovával és „igazán figyelemre méltó” módon járul hozzá az Ukrajnában termesztett gabona exportjához. (MTI)