„Ha […] össze kellene foglalnom a sikereim titkát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.” A 2020. június 18-án elhunyt Benedek Tibor szavaival hangolódom rá az olimpiai világnapra, amelyet minden év június 23-án ünneplünk annak emlékére, hogy 1894-ben ezen a napon megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Pierre de Coubertin francia báró irányításával. A tizenhat alapító között szerepelt Kemény Ferenc is, aki a magyarországi olimpiai mozgalom első úttörője, és a Magyar Olimpiai Bizottság alapító titkára volt.

A bevezetőben idézett Benedek Tibor zsinórban három olimpián, Sydneyben, Athénban és Pekingben is aranyérmet nyert a Kemény Dénes szövetségi kapitány által irányított magyar férfivízilabda-válogatottal, majd 2013. január 10. és 2016. december 31. között ő irányította a nemzeti együttest, amellyel 2013-ban világbajnoki címet nyert Barcelonában.

A háromszoros olimpiai bajnok csapatról amúgy egy két és fél órás filmet készített Zákonyi S. Tamás producer-rendező A nemzet aranyai címmel, amelynek hivatalos bemutatója április 20-án volt a magyarországi mozikban. Másnap, az egyik budai cukrászdában beszélgettem Zákonyi S. Tamással, illetve Kemény Dénessel. A sikerkovács szövetségi kapitánynak egyebek között feltettem azt a kérdést, hogy mi volt az aranygeneráció titka… bár a hangfelvétel nem rádiós minőségű, érdemes meghallgatni a választ. „Mondjuk, azért mondhatom el, mert ezt már akkor elmondtam, amikor Tibi még tökéletes állapotban volt, és vissza is igazolta. Volt egy viszonylag híresebb négyszemközti beszélgetésünk; sétáltunk az ünneplés után, az eredményhirdetés előtt az öltöző felé Athénban, én azt mondtam, a szerbek benne voltak abban, hogy meg tudtuk fordítani a meccset, mert nem kaptunk gólt két negyeden keresztül, és hat emberelőnyt nem lőttek be. Erre Tibi azt válaszolta, hogy ez nem igaz, mert ők nem szeretik egymást, mi meg igen. Tehát én azt gondolom, hogy ez volt ennek az egésznek a lényege, hogy ez a csapat nemcsak félre tudta tenni az egónak azt a részét, ami az eredmény rovására ment volna, hanem ténylegesen szerette egymást, és ennek azért örülök, mert ez nekem fontos volt. Ha fontos volt, tehettem érte, ha tettem érte, eredményes voltam. Mert hogyha a válogatással teszek érte, hogy kihagyok olyat, aki megakadályozta volna, hogy szeressék egymást a játékosok, hogyha a különböző programszervezésekkel teszek érte, különböző mondatokkal, valamit nyilván teszek… Aztán hogy teljesen függetlenül tőlem is így lett volna-e, azt nem tudjuk meg soha, de azt tudom, hogy ez nekem célom volt, és meg is történt” – hallhattuk Kemény Dénest, a háromszoros olimpiai bajnok férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitányát.

Az olimpiai világnapon egyébként a Magyar Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felhívásához csatlakozva igyekszik ösztönözni és mozgásra bírni az embereket. „A Városligetben egész napos aktivitással hívja fel a figyelmet a mozgás fontosságára. […] Jó néhány olimpiai bajnok is megtiszteli jelenlétével az eseményt, sőt, maga is »ringbe száll«” – idéztem a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján megjelent cikkből.