Ha minden igaz, akkor két héten belül lemond a Nicolae Ciucă vezette kormány, majd az államfő – miután hazaérkezett a dél-amerikai pampákról és mielőtt elutazna az izraeli lankákra – kinevezi Marcel Ciolacu-t miniszterelnöknek, akinek programját és kormányát a koalíciós pártok rekordidő alatt megszavazzák a parlamentben, hogy gyermeknapra már új kormánya legyen az országnak. Az ezzel kapcsolatos koalíciós egyeztetések már hetek óta zajlanak, s eddig úgy tűnik, hogy a 2021 novemberében megkötött egyezséget a pártok be fogják tartani. Kiszivárgott információk szerint az új kormányban a pénzügyi és a közlekedésügyi tárca átkerül a liberálisokhoz, míg a szocdemek cserébe megkapják az Igazságügyminisztériumot, valamint a Beruházási- és Európai Alapok Minisztériumát (az is nagy pénz).

A tervezett kormányváltás kapcsán felvetődik néhány kérdés. Az első az, hogy mi és meddig tartja össze a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD) tekintettel a közöttük lévő markáns ideológiai, politikai különbségekre és személyes ellentétekre is? Azt hiszem, hogy ebben az esetben is igaz a mondás, hogy két embert semmi sem tarthat együtt jobban, mint egy ellenszenves harmadik. Nos, itt nemcsak egy, hanem két mumusa is van a jelenlegi koalíciónak. Az egyik a gátlástalanságával és radikalizmusával hamar leszerepelt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a másik pedig a támogatottságát veszélyes ütemben növelő szélsőséges, nacionalista Szövetség a Románok Egységéért (AUR). Hozzájuk képest a PNL és a PSD mérsékelt középpártoknak tekinthetők. A liberálisok miután megtapasztalták, hogy milyen az USR-vel kormányozni, nyilván nem látnak alternatívát az „ősellenséggel” szemben. A PSD számára pedig nemcsak a kormányzás a tét, hanem az is, hogy a Dragnea-éra után elfogadottá tegyék magukat Brüsszelben. Oda pedig az út a PNL-n keresztül vezet, amelyik tagja a legnagyobb EP-frakciónak, a Néppártnak. Megjegyzendő, hogy a szocdemek ugyan ott vannak az Európai Parlament szocialista frakciójában, de viszonyuk a pártcsalád vezetésével – elsősorban Frans Timmermans EB-alelnök miatt – meglehetősen feszült.

További kohéziós erőt jelenthet az, hogy az ukrajnai háború okán egyrészt felértékelődött Románia szerepe, másrészt viszont a Nyugat érdeke az is, hogy az országban a politikai stabilitást ne veszélyeztessék excentrikus, illetve – az AUR esetében – orosz kormányzati narratívákat visszhangzó pártok. Amennyiben Ukrajnában nem lesz béke – márpedig az elemzők nem ezt jósolják, a hírek sokkal inkább egy közelgő ukrán ellentámadásról szólnak – akkor nagy valószínűséggel a PSD-PNL szövetség kitart a jövő évi választások után is.

Az még nyitott kérdés, hogy Nicolae Ciucă méltóságán alulinak tartja-e, hogy miután kormányfő volt, miniszterelnök-helyettesként esetleg honvédelmi, vagy külügyminiszterként szolgálja a hazát, avagy a közérdeket szem előtt tartva felsorakozik Ciolacu mögé. Ennek nemcsak személyes jelentősége van. Ha ugyanis a jelenlegi kormányfő elveszíti közigazgatási hatalmát, az a PNL-ben azt is jelenti, hogy szinte automatikusan meginog alatta a pártelnöki szék is. Ludovic Orban és Florin Cîţu tudna erről mesélni. Figyelembe kell vennünk ugyanis, hogy a liberálisoknál van egy nagyon erős erdélyi mag, amelyiknek a pártbeli beágyazottsága sokkal nagyobb, mint amivel Ciucă jelenleg rendelkezik. Elsősorban a Bolojan – Boc – Falcă tengelyről van szó. Bihari liberális forrásaim szerint ez utóbbiak szívesen látnák a pártelnöki tisztségben a megye sikerpolitikusát, Ilie Bolojant, aki nemrégiben kemény szavakkal illette a párvezetést („a PSD pincérei vagyunk”).

A közelmúltban RMDSZ-berkekből felröppent a hír, miszerint a szövetség elveszítheti a környezetvédelmi tárcát. Utólag ezt a nagyobb pártok közvetve cáfolták, mondván, hogy betartják a megállapodást, azonban Ciolacu szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy hiba volt az RMDSZ részéről a médián keresztül üzengetni, mert ez aláássa a koalíciós pártok közötti bizalmat, majd hozzátette, hogy a koalíció pillérei a PSD és a PNL. Elég egyértelműnek tetszik a figyelmeztetés: megvagyunk nélkületek is, az USR és az AUR pedig számotokra sem lehet alternatíva.