2,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte kedden gyorsjelentésében az országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,8 százalékos volt a növekedés.

Az előző negyedévhez mérten, a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve 0,1 százalékkal nőtt a GDP január és március között.

A statisztikai intézet módosításokat is közölt a tavalyi évre vonatkozóan, így a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2022 első három hónapjában 1,3 százalékkal, a második negyedévben 1,2 százalékkal, a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévekhez mérten.

A kormány előrejelzési bizottsága az idei év egészére 2,8 százalékos növekedést prognosztizált. Az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett tavaszi jelentésében felfelé módosította a román gazdaságra vonatkozó előrejelzését. A friss prognózis szerint ebben az évben 3,2 százalékkal, 2024-ben 3,5 százalékkal bővül a román bruttó hazai termék. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kevésbé derűlátó: április közepén 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, a Világbank szerint 2023-ban 2,6 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani.