Felavatták a fővárosban azt a kisméretű moduláris atomreaktor-szimulátort, amelyet az amerikai NuScale vállalat bocsátott a Bukaresti Műszaki Egyetem rendelkezésére.


Románia az első ország a világon, amely alkalmazni fogja az amerikai technológiát – hangsúlyozta az eseményen Nicolae Ciucă miniszterelnök. Hozzátette, a „fejlett, biztonságos és hatékony nukleáris technológia alkalmazása” terén tett gyors lépések a Románia és az Egyesült Államok közötti együttműködés sikerességét igazolják.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Kathleen Kavalec hangsúlyozta: a Bukarestben létrejött Energiakutató Központ (E2) és az annak részét képező atomreaktor-szimulátor jelentős mértékben hozzá fog járulni az atomerőmű-mérnökök következő generációjának képzéséhez, lehetőséget biztosítva számukra a legfejlettebb technológiákkal kapcsolatos elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására egy valósághű környezetben.
A tervek szerint az amerikai NuScale vállalat a Dâmboviţa megyei Doiceşti község egykori hőerőművének helyén építi meg első kisméretű moduláris atomreaktorát.