A legfőbb ügyészség közzétette azt a március 15-i határozatot, amellyel vádemelés nélkül lezárta a Nicolae Ciucă plágiumügyében indított nyomozást. A miniszterelnök ellen a szerzői jog megsértése és hamisított okirat folytatólagos felhasználásának gyanújával tettek feljelentést. Előbbi vád kapcsán a legfőbb ügyészség leszögezte: a büntető törvénykönyv 197-es cikke értelmében e bűncselekmény elévülési ideje öt év, ami 2008-ban lejárt.
A másik vádpontot illetően a főügyészség úgy értékelte, hogy egy okirat akkor minősül hamisítottnak, ha egy eredeti dokumentumot módosítanak, vagy pedig egy újonnan létrehozott iratot hamisítással, a valódiság látszatát keltve hoznak létre. Ebben az értelemben a Nicolae Ciucă doktori címét igazoló oklevél nem minősül hamisított okiratnak a büntető törvénykönyv értelmében, tehát a politikus nem is vádolható hamisított okirat folytatólagos felhasználásával.
A sajtóban megjelent információk szerint a kormányfő 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldala tartalmaz nem eredeti szöveget.