Márciusban 1700 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok: mintegy 75 százalékuk kifelé próbált illegálisan átjutni Románia országhatárán – közölte szerdán a román határrendőrség.

A Romániát törvénytelenül elhagyni próbáló 1300 ember túlnyomó többsége menedékesként szerepelt a román hatóságok nyilvántartásában, vagy törvényesen, munkavállóként érkezett az országba. A határsértők leginkább teherautók rakterében megbújva próbáltak észrevétlenül átjutni a határon.

A határrendészet márciusban 55, a határsértők szállítását szervező, segítő román és külföldi állampolgárt is azonosított, ellenük embercsempészet gyanújával indult büntető eljárás.

A román határrendészet korábbi közleményei szerint a magyar határon naponta tucatszámra állítanak meg olyan határsértőket, akik legálisan érkeztek Romániába, de illegálisan igyekeznek eljutni a schengeni övezetbe. A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia most már évente százezer olyan munkavállaló befogadását engedélyezi, akik az Európai Unión kívülről érkeznek, de a távolkeleti országokból beutazó vendégmunkások a bukaresti média szerint csak ugródeszkának tekintik a román hatóságok által kibocsátott munkavállalási vízumot, és legtöbbjük nem akar Romániában maradni, hanem megpróbál illegálisan Nyugat-Európába szökni.