Az olasz kormány keményebb büntetésekkel tervez fellépni az emlékműveket és műalkotásokat rongáló klímaaktivistákkal szemben.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter kedden bejelentette, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kabinet kedden megállapodásra jutott arról, hogy 10 ezertől 60 ezer euróig terjedő kártérítés megfizetése mellett büntetőjogi szankciókkal sújtják azokat, akik megrongálják, meggyalázzák, vagy eltorzítják a kulturális javakat. Az olasz parlamentnek most két hónapja van arra, hogy ennek megfelelő törvényt fogadjon el.

Más európai országokhoz hasonlóan klímaaktivisták Olaszországban is rendkívüli akciókkal hívták fel magukra a figyelmet. Nemrég az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái fekete folyadékot öntöttek a római Spanyol lépcső lábánál elhelyezkedő világhíres Fontana della Barcaccia szökőkút vizébe. Márciusban pedig összemázolták a firenzei Palazzo Vecchio falát narancsszínű festékkel. Hasonló támadások értek olyan műalkotásokat, mint például egy Van Gogh-festményt Rómában és egy Andy Warhol-autót Milánóban.