Szaúd-Arábia, Irak és az öbölmenti arab olajtermelő államok vasárnap jelentették be, hogy napi 1,16 millió hordóval kevesebb nyersolajat termelnek ki. Az OPEC+, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Oroszországgal kibővítet Szervezetének döntésére azonnal emelkedni kezdtek az olajárak.

Szaúd-Arábia napi félmillió, Irak 211 ezer hordóval, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Algéria és Omán pedig arányosan csökkenti a termelést. A szaúdi energiaügyi minisztérium közleménye szerint a lépésre „elővigyázatosságból került sor az olajpiac stabilitása érdekében”. Nathan Piper olajipari elemző a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az Opec+ döntésének hátterében az állhat, hogy középtávon is hordónkénti 80 dollár fölött akarják tartani a nyersolaj árát.

A hétfő délelőtti tőzsdei adatok szerint a Brent nyersolaj kereskedése 84 dollár fölött fut, ami a hétvégihez képest 5 és fél százalékos árnövekedés. A keresletet növeli az a tényező is, hogy a szintén Opec+-tag Oroszország év végéig meghosszabbította kitermelésének napi félmillió hordóval való csökkentését.Az olajárakat az ukrajnai háború kitörése tavaly év elején az egekbe küldte, azóta a piac rendeződött, és az árak többé-kevésbe visszaálltak a háború előtti időszak árszintjére.

Darvas Enikő/SRR