Demonstrációt tartottak tegnap az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai a Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen. Emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni az általuk termelt tejet.

Daniel Frei, a több erdélyi megye termelőit összefogó szövetség elnöke az Agroinfo szakportálnak elmondta, hogy a gazdák Erdély-szerte nehéz helyzetbe kerültek. „Negyvennyolcezer liter tejet termelünk naponta, és nincs kinek eladni” – tette hozzá. Kifejtette, a gazdák csekély összeget, 1,4 lejt kérnek egy liter tejért, ami alig fedezi költségeiket, de még így sem tudják eladni. Eközben a boltokban literenként 5 és 15 lej közötti áron lehet tejet vásárolni. Daniel Frei szerint a kormánynak kellene közvetíteni a tejtermelők és -feldolgozók között. Rámutatott: sok farmnak a léte múlik ezen, ugyanis számos tejtermelő ki sem tud lépni a szektorból, mivel uniós támogatással hozta létre vállalkozását.

A Digi24 hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy tejtermelés szempontjából Románia uniós szinten az utolsó helyen áll. A szakma szerint ennek fő oka, hogy a román kormány kevésbé támogatja a gazdákat, mint más európai uniós országok.