Kiterjesztette a Képviselőház azon energiavállalatok körét, amelyeket 60 százalékos extraprofitadó befizetésére köteleznek hazánkban. A sajtó szerint a tegnap megszavazott jogszabállyal az OMV Petromot vették célba a törvényhozók.

A sürgősségi kormányrendeletet a törvényhozók most megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén – a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül – a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom közleményben bírálta tegnap a Képviselőház döntését, alkotmányellenesnek minősítve a kihirdetésre váró jogszabályt, arra hivatkozva, hogy az visszamenőleges hatályú. A vállalat jelezte, hogy jövőbeni beruházásai az adóterhek és törvényi feltétlek kiszámíthatóságától és stabilitásától függnek.