Klaus Iohannis hétfőn kijelentette, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke támogatja Romániának azokat törekvéseit, hogy még az idén csatlakozzon a schengeni övezethez.

Az államfő az uniós tisztségviselővel lezajlott tárgyalásai után nyilatkozott az újságíróknak. A Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hétfő délután az Európai Tanács elnöke a román határrendészet operatív központjába látogat, ahol személyesen meggyőződhet arról, hogy Románia „utolsó generációs technológia alkalmazásával” őrzi az EU külső határait.

Iohannis ismertette azokat a lépéseket, amelyekkel Románia hozzájárult a februárban uniós szinten elfogadott migrációkezelési intézkedések gyors végrehajtásához. Megemlítette a román-szerb határon megvalósuló kísérleti projektet, amelyik szerinte lehetővé teszi Románia számára, hogy „megossza a külső határok védelmének legjobb gyakorlatait”.

Az államfő beszélt arról is, hogy a schengeni csatlakozás jóváhagyásának időpontja továbbra is ismeretlen, nincs konkrét ígéret sem júniusi, sem októberi dátumra. Elmondta, hogy a tárgyalások még zajlanak, de Bukarest eltökélt abban, hogy ez a folyamat még idén lezáruljon. Megjegyezte: Románia számára az lenne a legmegfelelőbb, ha Bulgáriával együtt lépne be a schengeni térségbe.

„Nem Románia, Ausztria vagy néhány brüsszeli tisztviselő, hanem a teljes Európai Unió problémája ennek a kérdésnek a megoldása. Schengen az EU egyik jelképe, az európai polgárok szabad mozgásáról szól. A december 8-i elutasító szavazás az Európai Unió és az európai polgárok szabad mozgásra irányuló törekvéseinek arculcsapását jelentette. Ezt a kérdést inkább előbb, mint utóbb meg kell oldani, ha azt akarjuk, hogy polgáraink továbbra is azt higgyék, hogy az Európai Unió nemcsak az egységes piac, hanem a szabad mozgás térsége is” – fejtette ki Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia schengeni csatlakozása továbbra is az ország célkitűzése. Szerinte a tárgyalásokat az nehezíti, hogy Ausztria nem Románia felkészültségével elégedetlen, hanem a migráció uniós kezelésével kapcsolatban vannak kifogásai.

„Nekünk nem kell bizonyítanunk semmit, mindenki tudja, hogy készen állunk a csatlakozásra. (…) Tudjuk kezelni a területünkön áthaladó migrációt, ezért tárgyaltunk az Európai Bizottsággal egy kísérleti projektről a Románia és Szerbia közötti határon, hogy megmutassuk, hogyan lehet ezt a folyamatot hatékonyan kezelni” – magyarázta Iohannis.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette: az illegális migráció valóban egy egész Európát érintő kihívás, de növelné az Európai Unió biztonságát, ha Románia már a belső határellenőrzés nélküli térség része lenne. Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte: Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

    Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte: Románia az ukrán gabonaexport számára alternatív útvonalat nyitó „szolidaritási folyosók” üzemeltetésében is fontos szerepet játszott. A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona jelentős károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott – 10 millió eurós – kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette: Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak. Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot.