Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy a külügyminisztérium a hatáskörének megfelelően járt el Bisztroje-csatorna ügyében.

A román diplomácia vezetője A kormány órája elnevezésű vitán válaszolt a törvényhozók kérdéseire. Kifejtette, hogy a külügy „azonnal” lépett Bisztroje-ügyben, amint értesült a csatornán zajló medermélyítési munkálatokról, és azóta is a hatáskörének megfelelően kezeli ezt az ügyet, de a lépései nem mindig kapnak nyilvánosságot. Emlékeztetett arra, hogy a külügyet sem Ukrajna, sem más illetékes hatóság nem értesítette a Chilia-ágon és a Bisztroje-csatornán zajló kotrási munkálatokról február közepéig, amikor ez az információ először publikussá vált.

Aurescu felidézte, hogy a külügy idén február 16-án, de korábban, 2022-ben is jelezte az Európai Bizottságnak: Románia nem ért egyet azzal, hogy a Chilia-ágat és a Bisztroje-csatornát a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) csatolják. Elmondta, hogy erről tárgyalt február 18-án Münchenben és február 23-24-én New Yorban az ukrán hivatali kollégájával, akivel jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll.

„Az összes tárgyalásainkon írásban is kértük Ukrajnát, hogy azonnal hagyjon fel a medermélyítéssel (…). Egyébként az ukrán fél az összes kotrási munkálatot beszüntette” – jelentette ki a miniszter.

Aurescu emlékeztetett arra is, hogy Románia engedélyt kért Ukrajnától saját mérések elvégzésére a Chilia-ágon és a Bisztroje-csatornán. Hangsúlyozta: fontos „higgadtan” megvárni a mérések eredményeit, és csak ezek elemzése után levonni a következtetéseket. Megemlítette, hogy a környezetvédelmi minisztérium februári adatai szerint a Chilia-ág vízhozama nem változott jelentősen 2017-hez képest.

Végezetül kifejtette, hogy az orosz propaganda Románia befeketítésére törekszik. „Voltak olyan vélekedések, hogy a külügy nem lépett fel kellő határozottsággal Ukrajnával szemben ebben az ügyben. Ez egy hamis felvetés. Valójában ezzel az orosz propaganda rontani próbál Románia külföldi megítélésén. A Bisztroje-ügyet arra próbálja felhasználni, hogy megakadályozza Ukrajna romániai támogatását. (…) Ukrajna egy háború sújtotta állam. Az orosz bombák minden nap ártatlan gyerekeket és nőket ölnek meg (…) Folyamatosan védjük Románia érdekeit minden kérdésben. Románia és a romániaiak közvetlen érdeke, hogy Ukrajna minden lehetséges támogatást megkapjunk tőlünk a háború megnyeréséhez” – fogalmazott Aurescu.

Románia schengeni csatlakozása kapcsán a külügyminiszter elmondta: Ausztria kivételével valamennyi tagállam és európai intézmény határozottan támogatja, hogy az ország felvételt nyerjen a belső határellenőrzés nélküli térségbe. Hozzátette: az április 23-i stájerországi tartományi választások előtt nem várható Bécs álláspontjának módosulása.