Románia ott lesz, „amikor a kötelessége és a vére szólítja”, és megvédi a Moldovai Köztársaság szuverenitását és területi integritását – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke a moldovai Ialoveni-ben mondott beszédet egy szoboravató ünnepségen.

A politikus kifejtette: „az összes bukaresti döntéshozó” és jómaga „sem nyugszik addig, amíg ennek az országnak (a Moldovai Köztársaságnak) a teste teljesen ki nem gyógyul az orosz betegségből”. Hozzátette: örömmel tapasztalja, hogy Moldova „naponta határozott lépéseket tesz Románia, azaz a nyugati civilizáció és biztonság térsége felé”.

Kitért arra is, hogy a román nyelv hivatalos nyelvvé nyilvánítása a Moldovai Köztársaságban „nem csak a román nemzeti eszme diadala, hanem egy szükséges bátor tett is volt.” Emlékeztetett arra, hogy a román ma az EU egyik hivatalos nyelve. „Más szóval, ma románul beszélni egyet jelent az európai értékeket felvállalásával. Voltaképp románul beszélni annyit jelent, mint nyugatinak lenni. Legyetek büszkék erre” – fogalmazott Ciolacu.