A 2023. február 28-i szinten fagyasztaná be hat hónapra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árát a hétfő este közzétett új kormányhatározat-tervezetében a pénzügyminisztérium.

A jogszabályjavaslat szerint a biztosítótársaságok fél éven keresztül nem értékesíthetnek RCA-t a múlt hónap végén alkalmazott tarifáiknál drágábban. Az intézkedés csak a kormányhatározat hatályba lépése után kötött szerződésekre érvényes.

A minisztérium közleménye szerint a határozattervezet előírja azt is, hogy a biztosítótársaságok jutalékai az RCA nettó árának legtöbb 8 százalékára korlátozódnak a jogszabály hatálybalépésétől számított 6 hónapos időszakban. Ugyanakkor a biztosítók ebben a 6 hónapban csak akkor kötelesek fedezi a megrongálódott jármű ideiglenes pótlásának költségeit, ha a műszaki állapota miatt a gépkocsival már nem lehet közlekedni.

A tervezet indoklása szerint ennek az intézkedésnek az alkalmazása kiküszöböli az áremelkedések potenciális negatív hatását, beleértve az inflációt is. ‘A jelenlegi helyzet válsághelyzetnek minősíthető, mert felbomlott a kereslet és a kínálat közötti egyensúly és a piac működésképtelen’ – olvasható a közleményben.

A pénzügyminisztérium egy múlt héten közzétett határozattervezetben a 2022. március elsejei szinten fagyasztotta volna be az RCA árát. Ezt a jogszabályjavaslatot két nap elteltével visszavonta.