Románia „úttörő szerepet” vállalt az illegális hulladékkereskedelem elleni küzdelemben a határokon átnyúló digitális hulladékkövető rendszer bevezetésével – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, hogy a Környezetőrség a múlt évtől valamennyi hulladékszállítmányt vagy használt árut ellenőriz a határon. A rendszert most kiterjesztik, és új szabályokat vezetnek be a használt áruk értékesítésére. Így nyomon lehet követni, hogy hová kerül a használt áru az országban, és megakadályozható a külföldi hulladékok „Romániában felejtése”.

Tánczos elmondta, hogy a Romániában már alkalmazott rendszert hamarosan valamennyi uniós tagállam köteles lesz bevezetni, „ilyen szempontból úgymond úttörő munkát is végzünk”. Egy korábbi Facebook-bejegyzésében a miniszter arról számolt be, hogy eddig 114.000 tonna Romániába érkezett, újrahasznosítható hulladékszállítmányt ellenőriztek és 3400 tonna szállítmányt állítottak meg a határon.