A Neamţ megyei rendőrség közölte, hogy pénteken elő kellett állítaniuk egy 51 éves férfit, akit aznap jogerősen hat év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélt a Brassó Megyei Táblabíróság. Az elítéltet nem találták az otthonában, és ‘a felkutatása folyamatban van’.

A táblabíróság befolyással üzérkedés miatt ítélte börtönbüntetésre pénteken a Neamţ Megyei Tanács és a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szervezetének elnökét.

Első fokon Ionel Arsenét nyolc év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte a törvényszék, a táblabíróság azonban enyhített a büntetésén.

A jogerős ítélet értelmében elkoboznak Ionel Arsenétől 80 ezer eurót és 80 ezer lejt. Emellett eltiltották a köztisztségek viselésétől, és politikai pártokban, pártszövetségekben sem tölthet be vezető tisztséget a büntetésének letöltésétől számított további öt évig.

Ionel Arsene ellen 2018-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással üzérkedés miatt. Az ügyészek szerint a politikus 2013-ban parlamenti képviselőként és a PSD Neamţ megyei szervezetének elnökeként megegyezett Gheorghe Ştefan akkori Piatra Neamţ-i polgármesterrel, hogy közbenjár az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) Culiţă Tărâţă akkori megyei tanácselnök „félreállítása” érdekében.

A vádirat szerint Gheorghe Ştefan 100 ezer eurót adott Ionel Arsenének, hogy utóbbi juttassa el az összeget az ANI vezetőjének, akinek cserében összeférhetetlenséget és érdekellentétet kellett volna megállapítania Culiţă Tărâţánál. Arsene az ügyészek szerint egy bukaresti étteremben vette át a pénzt.

Mivel a megállapodást nem tartották be, Gheorghe Ştefan visszakérte a pénzt, majd miután nem kapta meg az összeget, feljelentette Arsenét a DNA-nál.

Utólag Arsene felajánlotta Gheorghe Ştefannak, hogy visszajuttatja neki az összeg egy részét egy iskolaépítési megbízás formájában. Az egyik községi iskola felépítéséről szóló szerződést később egy Gheorghe Ştefanhoz közel álló személy vállalkozása nyerte el – derül ki a vádiratból.