A svájci kormány (Bundesrat) pénteken megerősítette az ország semlegesség melletti elkötelezettségét és leszavazta svájci harci eszközök Ukrajnába szállításának lehetőségét.

A berni kormány Németország, Dánia és Spanyolország azon kéréséről döntött, hogy az alpesi országtól vásárolt és ott gyártott harci eszközöket továbbíthasson Ukrajnába. A svájci harci eszközökről szóló törvény értelmében bárki, aki ilyen felszerelést rendel az országtól, egyúttal beleegyezik, hogy a megvásárolt eszközöket nem adja tovább hadban álló harmadik félnek. A három ország azonban arra kérte Bernt: ez esetben tegyen kivételt.

Ragaszkodnunk kell a háborús eszközökről szóló törvényhez – szögezte le a Bundesrat, kiemelve, hogy ennek ellenére változatlanul elítélik Moszkva Kijev ellen indított hadjáratát, és az EU által meghozott szankciókat is alkalmazzák Oroszország ellen.

A svájci parlament leszavazta azon javaslatot is, amely indítványozta, hogy Svájc is támogassa hadi eszközökkel Ukrajnát. Mint elmondták, ez csak akkor történhet meg, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egységesen elítéli a háborút, erre azonban Oroszország vétója miatt nem fog sor kerülni.