Nicolae Ciucă miniszterelnök felkérte Cseke Attila fejlesztési minisztert, hogy dolgozzon ki egy tervet a földrengés által veszélyeztetett épületek megerősítésére vonatkozó összes tervezet megvalósításának nyomon követésére. A kormányfő a szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság első ülésén elnökölt tegnap. Kifejtette, tervekben és projektekben nincs hiány ezen a téren, csak a megvalósítás akadozik, ezért fontos, hogy a bizottság ösztönözhesse és nyomon kövesse ezek végrehajtását.

Cseke Attila fejlesztési miniszter arról számolt be a bizottságban, hogy a szeizmikusan veszélyeztetett épületek megerősítését célzó kormányprogramra kiírt pályázati felhívás lejártáig 366 pályázatot nyújtottak be összesen 5,7 milliárd lej értékben 132 lakóházra és 234 középületre, és március 1-jén foglalják miniszteri rendeletbe a támogatást elnyerő projekteket. A miniszter felidézte, hogy a program keretében január 3-tól február 20-a éjfélig lehetett pályázatot benyújtani, a munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagiakat az állami költségvetésből biztosítják.

A testület első, keddi ülésén arról döntöttek, hogy péntekig, február 24-éig az oktatási minisztérium segítségével a helyi hatóságok megoldást keresnek azoknak az osztályoknak az elköltöztetésére, amelyek első fokozatú szeizmikus kockázatot jelentő épületekben tanulnak.A romániai oktatás integrált információs rendszere (SIIIR) aktualizált nyilvántartása szerint jelenleg 39 iskolaépület sorolható a földrengés esetén elsőfokú omlásveszélyt jelentő kategóriába. Ebből 21 épületben folyik tanítás, a többiben bentlakás működik vagy sportteremnek használják – közölte a kormány.

Szőcs Levente / SRR