Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be az államkasszába különböző adók és osztalék formájában – közölte a bukaresti értéktőzsdén ma közzétett jelentésében a hazai olajvállalat.

A tavalyi profit 260 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért 2,9 milliárd lejt, a 61,344 milliárd lejes üzleti forgalom pedig 136 százalékkal magasabb az előző évinél. Christina Verchere vezérigazgató szerint az OMV Petrom beruházásai megduplázására készül, a nyereség 60 százalékát újabb
fejlesztésekre fordítja. Ezek között elsősorban a Neptun Deep földgázmezőre terveznek összpontosítani, amelyről a végső döntést várhatóan a nyáron hozzák meg.

Az osztrák OMV-csoporthoz tartozó cég, amelyben a román államnak 20 százalékos részesedése van, ma megerősítette azon álláspontját, hogy nem kell extraprofitadót fizetnie, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. Az OMV Petrom másfelől a 2,2 milliárd lejes profiadó mellett mintegy 7,3 milliárd lejnyi járadékot, többletadót, és más, ágazatspecifikus illetéket fizetett be a román államkasszába, amelyek értéke az előző évhez képest megnégyszereződött – mutat rá a vállalat közleménye.