A híres-hírhedt Világgazdasági Fórum milliárdosai meglepődve tapasztalták, hogy egyre többen tartoznak exkluzív klubjukhoz, noha a Fórum a bolygót leginkább fenyegető kockázatokról szóló 2023-as jelentése nem sok jót ígér a következő évekre.

Nem kell sokat filozofálni azon, hogy az hogy történhet meg, hogy miközben egyre több a nincstelen, a szegény, a lecsúszott középosztálybeli, egyre több a milliárdos. Ha netán akadna egy Arisztotelész kaliberű bölcselő Davosban, egyetlen szóval megmagyarázná az értetlenkedőnek, hogy miért van ez így. Azért!

Arisztotelészhez több mint 2300 éve fordult egy ifjú magyarázatért: miért van az, hogy az egyik városban, amelyik diktatúrában él, rengeteg a pompázatos villa, míg a másikban, ahol népuralom van, szerényebbek a lakóházak. Arisztotelész kérdéssel válaszolt: észrevette-e az ezen elámuló, hogy ahol sok a pompás villa, ott sok a putri is, ahol meg nem kérkednek a gazdagságukkal az elöljárók, hanem vagyonukat megosztják azokkal, akiknek gazdagságukat köszönhetik, ott nyomornegyed sincs.

A Világgazdasági Fórum frissen megjelent globális kockázatokkal foglalkozó 2023-as jelentése szakértők, illetve kormányzati, üzleti, akadémiai és civil vezetők elemzései alapján vizsgálja a világ előtt álló gazdasági, geopolitikai, társadalmi és környezeti kockázatokat. Állítólag azért születik meg évről évre, közel két évtizede immár, hogy a legfontosabb kihívásokat szem előtt tartva, a világ állapotát javítsák, a világ folyamatait megváltoztassák. Az eddigi eredményeket, és az idei jelentést látva, nem sok sikerrel.

A 2023-as prognózis lehangolóbb mint valaha. A tételmondat, hogy a világjárvány utóhatásai és az Ukrajnában dúló háború miatt ismét kritikussá váltak az alapvető biztonsághoz szükséges feltételek, mint az energiaellátás, az árstabilitás vagy az élelmiszerellátás. Az infláció, a megélhetési válság, a kereskedelmi háború, a széles körű társadalmi feszültségek és a nukleáris hadviselés jelentette fenyegetés most kiegészül a lassú növekedés korszakával. Az évtizedeken át tartó haladást a fejlődés visszaesése követi, amelyet megfejel az éghajlatváltozás. Ez az együttállás páratlanul bizonytalan évtizedet vetít előre.

Az elhúzódó ukrajnai háború miatt a kormányok tartós inflációs nyomással és az ellátási láncok átrendeződésével fognak küzdeni. A súlyosbodó gazdasági helyzet visszafogja a középosztály korábbi gyarapodását, ami társadalmi elégedetlenséget fog kiváltani. Az újonnan kirobbanó válságok jelentős forrásokat vonnak el más területekről, például a környezetvédelemtől is. Pedig a környezeti kockázatokra van a világ a legkevésbé felkészülve.

Így reális forgatókönyvnek tűnik, hogy a klímaváltozás felgyorsul, a természeti erőforrások kiaknázása magasabb ütemre kapcsol, ami végezetül a természeti ökoszisztémák összeomlásába torkollik.

A jó hír a milliárdosok klubjának a jelentésébe már nem került be. Az emberiséget fenyegető kihívások újabb lehetőségeket nyújtanak a gazdagoknak a gazdagodásra. Jövőre a klub akár tucatnyi új Krőzussal bővül. A sok millió elszegényedett emberrel a világelit nem számol. Nem számol el azzal, hogy az ő felelőssége is a nyomor növekedése. Profitra éhes gondolkodásmódjának az eredménye.

A Világgazdasági Fórum jelentéséből kiderül, hogy az elit aggódik a jövő miatt. Arisztotelész óta tudjuk: az ember gyakran attól fél, amitől nem kellene, vagy nem úgy fél, ahogy kellene.