Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a jogszabály a vadkárok méltányos és gyors megtérítését, világos jogokat és kötelezettségeket ír elő.

“Többéves munkáról van szó, hiszen először meg kellett szüntessük a kifizetések körüli káoszt. Mostanra napirenden vagyunk a kompenzációkkal, és soha ennyi pénz nem volt kártérítésekre” – hangsúlyozta a tárcavezető. „Ugyanakkor szabályozni fogjuk azt is, ha embert ér támadás, milyen kártérítésre jogosult ő, illetve a családja” – tette hozzá Tánczos.

A jogszabály értelmében a környezetvédelmi tárcának 60 napon belül rendeletet kell kiadnia, amelyben az emberi sérüléssel vagy halálos áldozattal járó vadtámadások után járó kártérítéseket szabályozzák. ‘Az áldozatoknak járó kártérítés fedezi a kórházi kezelés költségeit és a jövedelemkiesést arra az időszakra, amelyre a sérült munkaképtelenné vált, valamint az erkölcsi kártérítést. Halálos támadás esetén a temetési költségek fedezése mellett az elhunyt családjának a garantált bruttó alapbérnek megfelelő hozzátartozói nyugdíj jár’ – részletezte Tánczos Barna.

A terményeket ért károk esetében a kártérítésbe beleszámítják az elvégzett szolgáltatások, például szántás, üzemanyag, vetőmag költségét is.

A vadállatok által okozott közlekedési balesetek esetében a gépjárműben keletkezett károk megtérítéséért a közútkezelő felelős, amennyiben nem jelezte táblával a vadveszélyt, ellenkező esetben a környezetvédelmi minisztérium fizeti a kártérítést.