Jelentősen rontották a levegő minőségét a szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok – tájékoztat a Környezetvédelmi Minisztérium.

Ionuţ Banciu államtitkár a tárca közleményében rámutat, hogy az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat (RNMCA) által mért adatok szerint olyan mértékű határérték-túllépéseket regisztráltak, amelyek esetében a levegőminőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre. A legnagyobb határérték-túllépéseket a fővárosban és Ilfov megyében regisztrálták, de Craiován, Brassóban és Kolozsváron szintén aggodalomra adtak okot a határérték-túllépések.

‘Figyelembe véve a tűzijátékok kockázatait, világszerte keresik a fenntartható alternatívákat, például a LED-es konstellációk, drónparádék, fényjátékok és fényvetítések vagy a biológiailag lebomló konfettik használatával. Itt az ideje, hogy Románia is belépjen egy új korszakba, amely a tiszteleten és a befogadáson alapul, és a minisztérium csapata folyamatosan vizsgálja a mindenki számára kedvező legjobb fenntartható lehetőségeket’ – idézi a közlemény az államtitkárt.

A tűzijátékok által kibocsátott fő szennyező anyagok a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10), illetve a PM2,5 részecskék, de nagy mértékben keletkeznek ultrafinom – 0,3 mikron alatti átmérőjű – részecskék vagy illékony szerves vegyületek is. A tűzijátékok nem csupán a levegő minőségét rontják, hanem zajszennyezés is keletkezik használatukkor, és a szétszóródó részecskék a talajt és a vizeket is szennyezik – mutat még rá az államtitkár.