Ma van a romániai kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve a romániai forradalom győzelmének napja.

Klaus Iohannis államfő koszorút helyezett el a bukaresti Egyetem téren, az 1989-es forradalom áldozatainak emlékére állított emlékműnél. Az államfő egyperces néma csenddel rótta le tiszteletét a forradalom áldozatai előtt. Facebook-bejegyzésben az elnök azt írta: “Tartsuk életben az 1989. decemberi forradalom hőseinek emlékét, és vigyük tovább azokat az eszméket, amelyekért harcoltak”.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a mai nap alkalmából kiadott üzenetében úgy fogalmazott, hogy szabadságunkat az 1989-es forradalom mártírjainak és azoknak köszönhetjük, akiknek a kommunista diktatúra alatt szenvedniük kellett; hálánkat az országról való gondoskodással, a demokrácia megerősítésével fejezhetjük ki nekik. Mint hangsúlyozta, az évnek ez az időszaka mindig feleleveníti Románia 33 évvel ezelőtti radikális irányváltását, amikor a totalitárius rendszert a demokrácia váltotta fel.

A miniszterelnök rámutatott, mindazoknak, akik átélték ezeket a fordulópontnak számító eseményeket, kötelességük elmagyarázni az új generációknak, hogy a diktatúra félelmet, nélkülözést, cenzúrát, elnyomást és az alapvető szabadságjogok megsértését jelentette. A mai fiataloknak és gyerekeknek tudniuk kell, mennyi rosszal járt az ország történelmének eme fejezete, és tudatában kell lenniük mindazok érdemeinek és áldozatainak, akik lehetővé tették, hogy ma szabadságban éljünk. Nicolae Ciucă emlékeztetett, a következő tanévtől líceumi opcionális tantárgy lesz az 1989-es romániai forradalom és rendszerváltás története, és reményét fejezte ki, hogy sok diák érdeklődik majd az új tantárgy iránt, a szülők pedig biztatni fogják őket annak felvételére.

“Isten nyugtassa békében az 1989. decemberi forradalom hőseit és a kommunista diktatúra minden áldozatát!” – zárta üzenetét a miniszterelnök.