Elkészült a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjak reformjáról szóló törvénytervezet, amely egyebek mellett leszögezi, hogy a nyugdíj összege nem lehet nagyobb a nyugdíjas személy korábbi fizetésénél – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a munkaügyi minisztérium tegnap esti közleményére hivatkozva.

A bírák és ügyészek, az alkotmánybírák, a számvevőszék személyzete, a diplomaták, a polgári légiközlekedési személyzet, a parlamenti köztisztviselők nyugdíját, valamint a katonai nyugdíjakat szabályozó tervezetet közzétették a szaktárca honlapján, és elküldték az illetékes minisztériumoknak jóváhagyásra.

A jogszabályjavaslat kidolgozásakor szem előtt tartották mind a helyreállítási tervben vállaltakat, mind az alkotmánybíróság vonatkozó határozatait. A tervezet egyebek mellett előírja, hogy a szolgálati nyugdíj összege nem lehet nagyobb a nyugdíjas személy korábbi fizetésénél, és a már megítélt nyugdíjakat újra kell számolni az új elvnek megfelelően. A tervezet szerint a bírák és ügyészek a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat. Valamennyi érintett kategóriához tartozó személy különnyugdíjának összege az utolsó 12 ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetése átlagának a 65 százaléka lesz. Ez alól csak a bírák és ügyészek képeznek kivételt. Esetükben továbbra is a 12 egymást követő hónapban kapott nettó bérük 80 százaléka marad a különnyugdíj összege, a juttatás azonban „nem haladhatja meg a nyugellátás alapjául szolgáló nettó átlagkeresetük 100 százalékát”.

A jelenleg folyósított nyugdíjakat a törvény hatályba lépésétől számított hat hónapon belül újraszámolják az új előírásoknak megfelelően – írja elő a tervezet.