Elsőre nem is tudtam mihez kezdjek ezzel a névvel, hogy Washington Tante von der Leyen, amit úgy lehetne magyarra fordítani, hogy Von der Leyen Washington tánti, ami az amerikai nagybácsinak felelhetne meg. Már a német sajtó is gúnyolódik az Európai Bizottság elnöknőjével. A szóban forgó megnevezés rendszeresen egy video kíséretében fordult elő, melyet viszont soha nem tudtam lejátszani, mert bár előfizetője vagyok a die Welt broadcastnak (azaz az online-tévének) is, a pénzt szorgalmasan leveszik a számlámról, de videókat nem nézhetek meg. Elhomályosított háttér előtt éles körvonalú betűkkel azt olvashatom róluk, hogy „a video az Önök országában nem tekinthető meg.”

Az álvideo alatt található szövegből az is kiderül, hogy a video eredetije immár Németországban sem tekinthető meg, csupán a javított változat.

Történt ugyanis, hogy Ursula von der Leyen a napokban Írországba látogatott, ahol mérvadónak szánt beszédet mondott az orosz-ukrán háborúról. A felületesen előkészített beszédet, mely az oroszok háborús bűneit személtette volna, röviden a sugárzást követően le kellett venni az internetről, hogy aztán egy új, „eredeti” változatban kerülhessen a nyilvánosság elé.

A problémát az okozta, hogy az elnökasszony, aki korábban Németország hadügyminisztere is volt, tehát katonai dolgokban semmiképpen sem minősülhet zöldfülűnek – nézőközönségét megdöbbentendő – nyilvánosságra hozta az ukrajnai háború áldozatainak számát is. A civil áldozatokat 20 000-re, a rangfokozattal rendelkező halottakét 100 000-re taksálta. Csakhogy ezek az adatok mindkét oldalról egyrészt nehezen felbecsülhetők, másrészt titkosak.

Ezek a számok ugyanis az információs háború szerves részét képezik. Saját áldozatainak számát mindkét fél következetesen alábecsüli, az ellenfélét viszont megsokszorozza.

A javított videóból hiányoznak a számadatok, de az első változat időközben az interneten is elterjedt. Ráadásul egy iker változat is hozzáférhető, melyen a számos és a számozatlan változatot egymás mellé applikálva nézhető-olvasható.

Az ukránok dühödten reagáltak, hiszen ilyen kényes adatokat csupán a haderő lefőbb parancsnoksága, az államelnök és a védelmi miniszter közölhet. Az adatok ráadásul (és természetesen) hamisak is. Így aztán Ursula von der Leyen beszéde kedvezőtlen hatással lehet az ukrán katonák harci kedvére, s ezzel az elnöknő az oroszok kezére játszhat.

Ursula von der Leyen azzal védekezett, hogy az adatokat „idegen forrásból” merítette. Ami nyilván nem lehet más, mint amerikai (innen az egyéb vonatkozásokban is találó Whashington tánti elnevezés is). Valójában Milley tábornokot, az amerikai katonai vezérkar főnökét kellett volna megkérdeznie. De a jó katona nem kérdez, inkább kitalálja az elöljáró gondolatait…

Nemrégen ugyanis Mark Milley amerikai tábornok is arról beszélt, hogy a háború kezdete óta kb. 100 000 orosz és feltehetőleg ugyanannyi ukrán katona is áldozatul esett a harcoknak. Igaz, hogy ő a sebesülteket is az áldozatok közé sorolta, tehát az Ursula von der Leyen által forgalmazott adat már eleve téves volt. Arról nem is beszélve, Ursula – az orosz barbárság kiemelése érdekében – csak ukránokat említett. Az olvasó szempontjából csak tartalmi hiba és némi félreértés történt. Mindenki értette, hogy miről is van szó. Sőr azt is tudhatta, hogy a szakértők szerint az elesettek száma többszöröse is lehet a Milly által közölt adatnak is.

Zelenszkij tanácsadóját a történések után arra hatalmazta fel, hogy közölje a nyilvánossággal (ne neki kelljen ismét hazudoznia): ukrán részről mindössze 10-13 000 katonai áldozatról tudnak. Mivel egy halottra a statisztikusok szerint 3-4 sebesült esik, az ukrán hadképtelenné vált katonák száma még Zelenszkij adatai szerint is legalább 25 000 körül lehet. S a Mediasona és a BBC orosz temetőkben végzett kutatásai szerint, valamint az ukránok által uralt területeken maradt halottakat is számítva, az oroszoknál is hasonló lehet a helyzet.

Summa summarum: nem a halottak számával kellene további háborúskodásba hajszolnunk egymást, hanem a háborút kellene végre abbahagyni.

Hogy harcok mikor érhetnek véget, nem tudhatjuk. De hogy Washington tánti karrierje hamarosan véget ér, az könnyen belátható. Egyéb baklövései miatt már korábban is többen szerették volna elmozdítani hivatalából. Eddigi karrierje alapján A NATO-főtitkári tisztséget helyezték volna kilátásba. A fentiek után már az sem jöhet számításba. Még egy ilyen tévedés és ismét nyakunkon a világháború rémsége. De aggodalomra nincs okunk.

A Pfizer-szerződések hozadéka feltehetően a népes család gondtalan napjait hosszú-hosszú időkre meghosszabbíthatja.