Az önkormányzatok 50 millió euróból 150 nappali foglalkoztató központ létrehozására vagy fejlesztésére pályázhatnak – tájékoztat az RMDSZ. A nehéz körülmények közt élő családokat támogató beruházások az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) valósulnak majd meg. Ezek energiahatékony épületek lesznek, és megnyitásuk után maximum nyolc hónapig ezek működését is fedezni lehet a projektből.

A program hiánypótló, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek családban nevelkedjenek, hogy csökkenjen azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a szülők nehézségei miatt állami gondozásba kerülnek. A nappali foglalkoztató központokban a gyermekek meleg ebédet kapnak, pedagógusok segítségével elvégezhetik a házi feladatokat és szükség esetén pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek.

A pályázatok elbírálásában prioritást élveznek azok a veszélyeztetett kategóriába tartozó települések, amelyek a Világbank idei felmérésében szerepelnek. Jelenleg 10 városból háromban nincsenek ilyen jellegű foglalkoztató központok, vidéki településeken pedig még ennél is kevesebb központ és szakember van.

A pályázatokat a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium hirdette meg, a helyi önkormányzatoknak partnerei lehetnek a magán szociális szolgáltatók is.

A projekteket két hónapon át lehet benyújtani, 2023. január 9-ig, kizárólag elektronikus formában.