Amerikai hitelt kap Románia a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére. A több mint 3 milliárd dolláros hitelt az Exim Bank nyújtja – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Az erről szóló szándékleveleket ma adta át Reta Jo Lewis, az amerikai bank elnöke Virgil Popescu energiaügyi miniszternek az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ-klímacsúcson.

Az eseményen részt vett Klaus Iohannis államfő is, aki elmondta: Romániának energiabiztonságra van szüksége, és a két cernavodai reaktor megépítése elegendő energiát biztosít majd az országnak.

Az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, John Kerry szerint. a cernavodai reaktorok megépítése megkétszerezi Románia atomenergia-termelését, és segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Kerry úgy vélekedett, hogy atomenergia termelése nélkül nem lehet elérni 2050-re a klímasemlegességet.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter Románia energiafüggetlensége irányába tett nagy lépésnek nevezte a cernavodai beruházást.

Nicolae Ciucă kormányfő pedig azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy az amerikai hitel a két reaktor megépítési költségeinek az egyharmadát fedezi, a másik kétharmadot más forrásokból finanszírozzák.