Két késeléses ügy borzolta a csíkszeredai és a marosvásárhelyi polgárok, valamint a székelyföldi médiafogyasztók kedélyét a hét végén. Pénteken délben Csíkszeredában a város központjában, a megyeháza előtt késelte meg 22 éves volt élettársát egy 33 esztendős férfi. A nő életveszélyes állapotban került a kórházba, a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni életét, de még nincs túl az életveszélyen. A feltételezett elkövetőt előállították előbb őrizetbe vették, majd 29 napra előzetes letartóztatásba helyezték gyilkossági kísérlet gyanújával. A másik ügy Marosvásárhelyen történt, előző este. Sajtóbeszámolók szerint a Maros Művészegyüttes termében szervezték meg a jelenleg a Bolyai Farkas Gimnázium tagozataként működő II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium gólyabálját, amelyet afterparty követett egy helyi klubban. Ez utóbbi helyen alakult ki szóváltás pár diák között, egyikük azzal fenyegetőzött, hogy leszúrja társait. Fenyegetését beváltotta: két társát combján sebesítette meg egy éles tárggyal, egy harmadikat pedig medencéje tájékán.

Míg a csíkszeredai eset kapcsán a sajtó munkatársai arról írnak, hogy alig tudtak kiszedni információkat a rendőrségtől és az egészségügyi intézményektől a történtekről, illetve az áldozat állapotáról, a marosvásárhelyi ügy kapcsán nyilatkozat nyilatkozatot ért, rendre szólaltak meg az egy épületben működő Református Kollégium, a Bolyai Farkas Gimnázium és az annak részeként működő II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium vezetői, s nyilatkozatuk legfontosabb eleme az volt, hogy nem az intézményen belül, illetve nem az intézmény által szervezett gólyabálon történt a sajnálatos és elítélendő esemény, hanem egy szórakozóhelyen. A klub is hamarosan nyilatkozatot adott ki, amelynek értelmében nem a klubban, hanem közterületen következett be a késelés, ott már nem az ő biztonsági embereik felelőssége a vendégek biztonságának szavatolása.

Mindkét eset megdöbbentő. Megdöbbentő az, hogy fényes nappal a nyílt utcán előfordulhat, hogy megkéselnek valakit. Minthogy az is döbbenetes, hogy egy iskolai rendezvényen – illetve azzal szoros összefüggésben – tinédzserek között fajuljon késeléssé a vita. Mindkét eset közbiztonsági kérdéseket vet fel, még akkor is, ha mindkét székelyföldi város – bár a vásárhelyiek egy része ezt a státust visszautasítja – a biztonságosabb települések sorába tartozik. Felmerülhet – és jogosan merülhet fel – a kérdés, hogy mennyire biztonságos az a hely, ahol pillanatnyi elmezavar, szerelmi féltés vagy ki tudja milyen más indítékból valaki késelhet, s még arra is van ideje, hogy elhagyja a helyszínt? S a vásárhelyi szülőkben is felmerülhet a kérdés, hogy ezentúl hogyan engedjék kiskorú gyermeküket az iskola által vagy annak tudtával, beleegyezésével szervezett rendezvényre vagy egy szórakozóhelyen tartott zártkörű rendezvényre, ha az késelés áldozatává válhat.

A virtuális világban, a szelíd vagy a vértől csöpögő videojátékokban a hősöknek több élete van. A való életben azonban mindenkinek csak egy élet adatott, s azt nem szabadna veszélyeztetnie sem a pusztító, sem az önpusztító magatartásnak. Van bőven sok más egyéb, ami veszélyezteti az életet a betegségektől a balesetekig. Tehát nagyobb tiszteletet kellene tanúsítani az élet iránt, testi épségünk és egészségünk iránt. Meg általában embertársaink iránt.

Az már csak hab a tortán, hogy a kívülállók ismét arról beszélnek, hogy a felforrt székely virtus tragédiákat képes okozni, s a „székely buletinnak” mondott zsebkés, a bicska nemcsak szalonnázásra alkalmas, hanem emberi életek kioltására, sorsok kerékbe törésére is. Mert szenved az áldozat, de szenved az elkövető is, illetve mindkettőnek a környezete. Egy-két forrófejű, felelőtlen személy miatt megbélyegeznek egy egész közösséget – s Marosvásárhely, a katolikus gimnázium esetében ez még nagyobb jelentőséget kap. Megítélésünk ez esetben valóban késélen egyensúlyoz…