Erről Nicolae Ciucă kormányfő nyilatkozott szerdán, miután az IVECO Dâmboviţa megyei, petreşti-i kamiongyárába látogatott. Itt gyártják a román hadsereg által igényelt teherautók egy részét.

A védelmi minisztérium által megrendelt kamionok összeszerelését másfél ével ezelőtt kezdték el a multinacionális vállalat romániai üzemében.

A miniszterelnök elmondta, a gyár képviselői biztosították arról, hogy 2023-ban sikerül behozniuk a világjárvány okozta, közel kilenchónapos késedelmet, amiből az utóbbi időben már lefaragtak három hónapot.

Ciucă közlése szerint eddig 514 teherautót gyártottak le, és tekintve, hogy az üzem kapacitása évi 400 kamion, „egyértelműen kilátás van” arra, hogy jövő év novemberére legyártják az első szerződésben szereplő mind a 900 járművet. Az üzemnek 2026 végéig kell leszállítania a keretszerződésben előírt 2900 kamiont.

A kormányfő azt is fontosnak tartja, hogy a kamionok alkatrészeinek egy részét Romániában gyártják, rámutatva, a kormány egyik célkitűzése pont az, hogy a belföldi ipar a külföldi beruházások részeként minél nagyobb szerepet kapjon az ország gazdaságában.

Ciucă hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a beruházások előmozdításában fontos szerepe lesz a múlt héten létrehozott Román Beruházási és Külkereskedelmi Ügynökségnek. Megjegyezte azt is, hogy a kormány célja a védelmi ipar újjáélesztése.