Újabb magyarellenes hangulatkeltés indult el a román sajtóban annak ürügyén, hogy Novák Eduárd sportminiszter „magyarul mutatta be” a tárcája által kidolgozott országos fejlesztési stratégiát.

Az Adevărul vezető román napilap felrója az RMDSZ-es tárcavezetőnek, hogy a Facebook-oldalán közzétett videók többségében magyarul beszél, mi több – emeli ki az újság – „az egyik klipen felfedezhető Románia Kormányának címere, de Novák Eduárd ezúttal is magyarul fogalmazza meg az üzenetét”.

A ,román sajtó azt is felemlegeti, hogy miniszterként Novák Eduárd több alkalommal is vitatható kijelentéseket tett. Felhozzák példaként, hogy egy futballmérkőzés után büszkén vállalta a székely identitását.

Novák Eduárd a Facebookon válaszolt a vádakra, leszögezve, hogy a sportstratégiát korábban románul is bemutatta, és a személyes Facebook-oldalán publikált videók közül csak kettőn beszél magyarul. Ezek olyan felvételek, amelyek egy kolozsvári, kétnyelvű sajtótájékoztatón készültek. Hangsúlyozta: természetesnek tartja, hogy magyarul szóljon a magyar anyanyelvű közösséghez, vagy magyarul válaszoljon magyar újságíróknak.

Román sajtótermékek egyre gyakrabban kérdőjelezik meg a magyaroknak azt a jogát, hogy anyanyelvüket a nyilvánosságban használják.