Hazánkban a modern fizetőeszközöket (telefon, számítógép, bankkártya) használók aránya 46 százalék, ami világviszonylatban alacsonynak mondható, azonban még így is a duplájára nőtt az elmúlt két évben, azaz a világjárvány megjelenése óta. Egyebek mellett ez derült ki a Román Stratégiai és Értékelési Intézet (IRES) közelmúltban nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 36 százaléka továbbra is készpénzzel fizet, ugyanakkor a lakosság 60 százalékának van bankkártyája. A Mastercard felmérése szerint ez a legalacsonyabb szint az Európai Unió országaiban.

Ennek egyik oka az, hogy nem épült ki az elektronikus fizetés infrastruktúrája. Különösen vidéken kevés a bankautomata, nem minden boltban lehet kártyával fizetni. Amint a tanulmányból kiderül a kereskedelmi egységeknek csak egyharmada rendelkezik készpénzmentes értékesítési ponttal (POS terminállal). A Világbank adatai szerint vidéken a POS terminállal rendelkező elfogadóhelyek aránya alig éri el az 57 százalékot.

Az IRES felméréséből az is kiderül, hogy sokan úgy nyilatkoztak, hogy olyan kicsi a jövedelmük, hogy számukra nem érdemes pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni.