Szerdán 92 „igen” és 22 „nem” szavazattal a Szenátus elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében november 1-től 25%-al emelkednének a képviselők és szenátorok, miniszterek és államtitkárok, valamint a kormány főtitkársága, parlament, Törvénykezési Tanács és az elnöki hivatal alkalmazottainak a fizetései. Ugyanilyen arányú béremelésben részesülnének a helyi választottak és a polgármesteri hivatalok dolgozói is.

A kezdeményezés két RMDSZ-es szenátor, Túrós Lóránd és Fejér László Ödön nevéhez fűződik. A rendelkezést egyedül a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai nem támogatták.

A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Túrós Lóránd elmondta, hogy egy hatályos jogszabály értelmében augusztus óta a közszférában dolgozóknak kifizetik a 2017-ben elfogadott bérezési törvényben megállapított alapfizetés és a 2022 júliusában folyósított alapbér közötti különbség egynegyedét. A szenátor szerint szükség volt az önkormányzatokban dolgozók fizetéseinek emelésére, mert az ő fizetéseiket a polgármesterek és a megyei tanácsok elnökeinek a béréhez viszonyítva állapítják meg, azonban ez utóbbiakat három éve befagyasztották. „Sajnos valamennyien felelősök vagyunk, mert bizonyos kivételeket állapítottunk meg. Ez a módosító indítvány orvosolja ezt az igazságtalanságot, különösen ami a polgármesteri hivatalok alkalmazottait illeti. Én megértem, hogy nincs sok polgármesterük és ezért nem figyelnek a helyhatóságokra, de azt hiszem, hogy ha továbbra is ilyen magatartást tanúsítanak, akkor még azt a keveset is elveszítik, amivel jelenleg rendelkeznek” – mondta Túrós az USR szenátorainak.

Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt szenátora a parlamenti vita során azt mondta, hogy a koalícióban javasolni fogják a helyi választottak fizetéseinek emelését anélkül, hogy érintenék a parlamenti képviselők és szenátorok béreit.

A jogszabály végleges formáját a Képviselőház illetékes elfogadni.