Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz való csatlakozásáról – közölték tegnap a két délkelet-ukrajnai szakadár régió kormányzatai. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája tegnap előtt kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását. Tegnap hasonló kezdeményezés történt a dél-ukrajnai Herszon megyében is.

Az Európai Unió elítéli és jogellenesnek tartja a luhanszki, a donyecki és a herszoni régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazás megtartását. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közleményében jelezte: ez sérti Ukrajna függetlenségét, önállóságát, területi egységét és a nemzetközi jogot. Josep Borrell szerint az ilyen intézkedések eredményei semmisek lesznek, és azokat az EU és tagállamai nem ismerik el. Az Európai Unió továbbra is megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, és arra szólítja fel Oroszországot, hogy haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki teljes katonai erejét és felszerelését a megtámadott ország területéről – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is közölte: mindenféle, a megszállt területeken rendezett orosz „népszavazás” illegitim lesz és szöges ellentétben áll mindennel, amit a szuverenitás és a területi integritás jelentenek. Amennyiben az oroszok mégis megtartanák ezeket a népszavazásokat, az így megszerzett területek annexióját sem az Amerikai Egyesült Államok, sem a nemzetközi közösség nem fogja elismerni – közölte Blinken.