Jelentősen növekedett idén a romániai só exportja a közép- és kelet-európai piacon – közölte tegnap a Salrom Országos Sóipari Társaság. A vállalat 2022-ben a belföldi piacra szánt termelését is több mint 100 ezer tonnával növelte a korábbi években szállított mennyiségekhez képest. A Salrom tájékoztatása szerint a társaság idén a donbászi sóexport megüresedett helyét is átvette a közép- és kelet-európai piacon.

Magyarország idén 200 ezer tonna sót rendelt hóeltakarításra, amelyért 10,2 millió eurót fog fizetni. A Magyarországra irányuló teljes sókivitel 2022-ben meghaladja a 27 millió eurót, ami 10 millió euróval több, mint 2021-ben. Jelentősen nőtt 2022-ben a Szlovákiába irányuló sóexport is: több mint 82 ezer tonnát vásárolnak Romániából, azaz négyszer többet, mint 2021-ben. A romániai só külföldi értékesítésének növekedése a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban is érzékelhető.

A Salrom Országos Sóipari Társaság Románia egyetlen sókitermelő vállalata, körülbelül 1500 alkalmazottat foglalkoztat. A társaság részvényeit 51 százalékban a román állam birtokolja.