A héten újabb képzőművészeti galéria nyílik Csíkszeredában: ezúttal az újjáépített mozi előcsarnoka fölötti teret kezdik e célra használni. Eddig, amolyan próbaüzemként amatőr fotótárlatok színhelye volt, de csütörtökön megnyitják az első képzőművészeti kiállítást. S bár az „újabb galéria nyílik” megfogalmazás azt sugallja, hogy meglévő számos kiállítótér mellett lesz még egy, holott van már elég belőlük, a valóság az, hogy ezzel a nyitással mintegy harminchárom százalékkal nő a város működő galériáinak száma, ugyanis jelenleg csupán a Megyeháza Galéria és az Új Kriterion Galéria üzemel. Az elsőt a megyei önkormányzat, a másodikat pedig egy, a kultúra terén tevékenykedő civil szervezet működteti. A zsögödi Nagy Imre Képtár zárva van a járvány óta, s előreláthatóan egy-két évig nem is nyit majd, mert korszerűsíteni szeretné az épületet a fenntartó városi önkormányzat. A szándék megvan hozzá, a szükséges pénzre egyelőre várni kell. A Csíki Székely Múzeum fenntartásában volt még egy galéria a városban, a Kossuth utcában, de azt a korábbi városvezetés felszámolta. Magángaléria is működött még nemrég, de egy magánvállalkozáson nem lehet számon kérni, ha bezár egy kulturális teret – még akkor sem, ha sajnáljuk, hogy megtorpant a jó kezdeményezés. Időszakos kiállításoknak ad teret a Csíki Székely Múzeum öt emeleti terme, ott lehetett látni ikonikus művészek gyűjteményes kiállításait, de a pandémia és az intézmény élén történt személycsere okán mintha itt is megtorpant volna a tárlatok szervezésének lendülete. Időnként kiállításokat szerveznek még számos és meglepőbbnél meglepőbb helyen, mint például színházi előcsarnokban, fogorvosi rendelő várójában, képkeretező műhelyben vagy kocsmában. S mindez egy olyan városban, egy olyan térség központjában, amely a magyar művészetnek adta Nagy Istvánt és Márton Ferencet, Nagy Imrét, ahol kiteljesítette munkásságát Gaál András és Márton Árpád, s ahol az eredményes művészetpedagógusi munka nyomán több mint száz aktív képzőművész él és alkot. Egy olyan térségben, ahol számos művésztábort tartanak évente, vagy ahol kétévente a nemzetközi grafikai élet egyik jelentős seregszemléjét, a Székelyföldi Grafikai Biennálét megszervezik.

A Megyeháza Galériát ezelőtt tíz esztendővel hozták létre, korábban Túros Eszter művészettörténész már szervezett tárlatokat a megyeháza tágas előcsarnokaiban, s ezek sikere láttán könnyű volt meggyőzni a közigazgatási intézmény vezetőit, hogy a nagy, protokolláris célokra használt teret alakítsák át korszerű galériává. Ez meg is történt, mozgatható falakkal, korszerű fénytechnikával látták el a teret, eltüntetve a rideg vörösmárvány és dísztégla burkolást. A tér az egyik legforgalmasabb galériává vált, s rendhagyó módon – mivel az épületben állandó kapusszolgálat van – a kiállítások éjjel-nappal látogathatók, a hét minden napján.

A galéria munkatársainak becslése szerint fennállásának tíz esztendeje alatt mintegy 200-220 kiállítást szerveztek a hajdani előcsarnokban, mint mondták: „gyors tempóban” és „igyekezve ráfelelni az igényekre”.

Jelenleg Botár László képzőművész a Megyeháza Galéria kurátora. Az intézmény jelenéről és jövőbeli célkitűzéseiről szólva elmondta, hogy a szakmaiságot helyezi előtérbe, valamint a műfaji, koncepcióbeli színességet. Így azon vannak, hogy legyenek egyéni tárlatok, ezen belül legyenek helyi és legyenek máshonnan érkezett kiállítók, valamint legyenek belföldi és legyenek külföldi kiállítók. Emellett pedig helyet adnak a csoportos kiállításoknak – ami jelentheti két-három személy társulását, de jelentheti nagyobb művészcsoportok jelentkezését is. Emellett fogadják a különböző alkotótáborok zárókiállításait is. Rendszeresek továbbá a fotótárlatok is. A kurátor szerint egyetlen szempont a kiállítók kiválasztásánál a minőség, elsősorban a képzett, elismert alkotói szervezeti tagsággal rendelkező, a szakmában már bizonyított művészek munkáit kívánják kiállítani.

Tehát holnap új galéria nyílik Csíkszeredában, Rangyák József – akinek a kiállítótér létrehozásában is szerepe van – állítja ki az utóbbi másfél évtizedben készült festészeti munkáiból válogatott anyagot.