A hivatalos számot Michelle Donelan kulturális miniszter közölte, miután a brit királynőt hétfőn este örök nyugalomra helyezték a windsori kastélyban, a II. Erzsébet apjáról, VI. György királyról elnevezett kápolnában. Az adat egyelőre nem végleges, a BBC becslése szerint több mint 400 ezren vonultak el a szeptember 8-án elhunyt uralkodó londoni ravatala előtt a Westminster Hallban.

A koporsót tegnap délután katonák vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster apátságba, az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomába, ahol kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében vettek búcsút a néhai uralkodótól.

II. Erzsébetet gyermekei és unokái kísérték utolsó útjára, köztük elsőszülött fia és utódja, III. Károly király. Az utcákon több millió ember sorakozott fel. A Westminster apátságból gépjármű vitte tovább a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára, a Windsor kastélyba, ahol az esti órákban szűk családi körben helyezték örök nyugalomra az uralkodásának 71. évében elhunyt II. Erzsébetet.

A tíznapos nemzeti gyászt a királyi család további egyhetes gyásza követi.