Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította a nagyváradi Drum Asfalt vezette konzorcium óvását, adta hírül az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) szerződést kössön a Strabag és a Geiger cégek alkotta osztrák-német társulással a Maroskece és Aranyosgyéres közti sztrádaszakaszra.

Az építkezés 2015-ben kezdődött, az eredeti kivitelezővel kötött szerződést 2021-ben bontották fel. A mostani közbeszerzési eljárás győztesének először a Drum Asfalt-Trameco konzorciumot nyilvánították, azonban a Strabag megóvta az eredményt. Az illetékes testület helyt adott az óvásnak, s a pályázatok újraértékelésére kötelezte a megrendelőt. Második nekifutásra a szakhatóság a Strabag vezette társulásnak adta a megbízást, ami ellen a váradiak emeltek óvást, sikertelenül.

A Strabag és a Geiger 420 millió lejért vállalta, hogy 2024 júniusának végéig befejezi a 15,7 km-es útszakaszt. Ha ez megtörténik, akkor végig autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhely és Kolozsvár között.