Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben, „ebből nem engedünk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta: az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre kényszerült. A Kreml hozta ilyen helyzetbe Oroszországot – húzta alá a Bizottság elnöke.

Hozzátette, hogy Ukrajna újjáépítéséhez viszont rendkívül sok pénzre lesz szükség. Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását.

Az Európai Unió intézkedéseket javasol az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót hozhatna az uniós államoknak. Ursula von der Leyen azt mondta: nem helyes most a háborúra hivatkozva rendkívüli bevételeket beszedni a fogyasztók kárára. A nyereséget meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek arra a legnagyobb szükségük van – mondta. Közölte továbbá: az uniós tárgyalók asztalán szerepel az energiaárak felső határának meghatározása is.

A Bizottság elnöke egyúttal hangsúlyozta: az Európai Unió valamennyi cselekedetét ugyanaz az elv vezérli, hogy nem szabad veszélyeztetni a gyerekeink jövőjét. Eljött az ideje, hogy ezt a generációk közötti szolidaritást rögzítsük a Szerződéseinkben is. Itt az ideje egy Európai Alkotmányozó Gyűlés összehívásának – mutatott rá von der Leyen.