A dunai hajózásról nyílik kiállítás az Ivan Patzaichin Fesztiválon, ahol a névadó egykori négyszeres olimpiai bajnok és Wichmann Tamás magyar kilencszeres kenuvilágbajnok barátságát megörökítő emlékplakettet is átad a Liszt Intézet bukaresti központja a szervezőknek – közölte a Liszt Intézet.

A tavaly szeptember 5-én elhunyt, lipován származású Ivan Patzaichin nevét az idén felvevő fesztiválon bemutatták annak a múzeumnak a tervét, amely az olimpiai bajnok szülőfalujában, a Mila23 nevű Tulcea megyei településen lesz. Ott kap helyet az a Gyarmathy János és Makkai István marosvásárhelyi képzőművészek által készített emléktábla is, amelyet a Liszt Intézet nevében ma fog átadni Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója a fesztivál szervezőinek.

A fesztiválon ugyancsak ma megnyílik Tulceán a két világháború közötti dunai hajózásról szóló kiállítás, amelyet korábban Bukarestben mutattak be. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Liszt Intézet bukaresti központja közreműködésével elkészült tárlatot ezt követőn Galacon (Galati) és Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin) tekinthetik meg az érdeklődők. A háromnyelvű kiállítás öt tematikus és kronologikus egységben mutatja be a dunai hajózásban az 1920 és 1945 között megmutatkozó kihívásokat és válaszokat archív fotók, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által rendelkezésre bocsátott hajómodellek segítségével. A tárlat kurátora Tinku-Szathmáry Balázs.